13. helmikuuta 2014

Pojat ja glitteri


 Mio sanoi ensimmäisenä tänä aamuna että haluaa meikata. Ooukei... Mä en jaksanut aamulla ennen klo 07 ruveta esittämään vastaväitteitä vaan räpläsin sen sijaan puhelintani. Lopputulos oli glitteri. Paljon Glitteriä.

Mä kuulun siihen kuppikuntaan jonka mielestä poikien ei tarvitse käyttää meikkiä. Okei, ei tää nyt mua niin hirveästi häiritse, mutta kyllä me kasvot pestään ennenkuin ulos lähdetään (ei muuten tänä aamuna pesty, mutta noin niinkuin teoriassa). Mä olen ehkä siinä mielessä vanhanaikanen että musta on ihan ok että tytöt näyttää tytöiltä ja pojat pojilta. Nykyään vouhotetaan siitä että ei saisi jakaa suokupuolta, ja puolet pikkulasten vanhemmista ovat ottaneet aimi annoksen herneitä nenään koska Lego päätti tehdä tytöille oman lego sarjan. Itse en ymmärrä tätä. Mitä väliä sillä on? Miksi pitää olla niin neutraali? Jos Mio haluaa leikkiä kampaajaa niin antaa mennä vaan, ja jos Mai innostuu junista niin sekin on cool. Uskon kuitenkin että biologia ohjaa tässäkin asiassa (ja ehkä hieman minä?) tyttöjä hoivaaviin leikkeihin, ja pojat sitten vähän erilaisiin.
 Jos joku poika haluaa näyttää tytöltä, niin mikäs siinä - what ever floats your boat.

Huomaan että tekstissäni on hieman ristiriitaisuuksia, pointtina kuitenkin:

-Mio on poika, jonka ei MIELESTÄNI tarvitse käyttää meikkiä/yrittää näyttää tytöltä.
-Musta on kiva että lego on ottanut huomioon, että tytöt noin yleisesti ottaen tykkäävät leikkiä vaaleanpunaisia leikkejä.
-Jos joku tykkää olla jotain muuta kuin oma biologia määrää niin GO FOR IT (ei haittaa mun elämää mitenkään)
-Opetan toki omille muksuilleni sukupuolelle ominaisia juttuja. Esim juuri kynsilakat on likkojen juttuja (ja kuitenkin Miolla on aina yksi vaaleanpunainen kynsi ;) )
-En pysty käsittämään miksi ruotsissa käytetään nimitystä HEN (ei hon tai han - vaan neutraali hen, ettei kellekkään tulisi paha mieli. OMG, antakaa mun kaikki kestää) Tällä opetetaan mielestäni lapselle juuri se, että omassa sukupuolessa on jotain 'vikaa', kun sitä ei voida ilmaista suoraan. 
-En myöskään allekirjoita sitä että vauvat puetaan 'vääriin väreihin', ja sitten vanhemmat loukkaantuvat kun joku erehtyy sukupuolesta. Ou tsiisus. Pari kertaa mä olen kans erehtynyt, ja on se vähän jotenkin noloa. Ja ei, sillä ei ole merkitystä kumpaa sukupuolta joku on, siksi just en ymmärrä miksi halutaan hämmentää ihmisiä.3 kommenttia:

 1. Jag är ute i gråzonen med min åsikt om sånt här. Ingen behöver sätta glitter o rosa på sin pojke om dom inte vill. Men man behöver ändå vara medveten om att de värderingar man planterar hos sina barn om vad som är 'normalt' eller inte tar dom med sig ut i livet, och det kan drabba andra barn. Så man kan ju fundera över hur man uttrycker sig kring dom här sakerna hemma o välja andra ord bara. Jag skrev en lång juttu om det ett par år sen när debatten va som hetast o om hur det är att ha pojkar som mobbas för att dom tycker om rosa o glitter. Problemet är att ingen annan heller som vill kan 'go for it' som du uttrycker det eftersom det inte anses acceptabelt.
  http://joannahansen.com/2012/01/11/annu-om-det-har-med-genus/

  VastaaPoista
 2. Hej Joanna, o tack för din komentar. Slukade i mej din text genast o tycker att du har en bra point. Specielt med dedär att de inte är något fel med ljusrött eller blått, men de är fel på attityden.

  Måste ta en funderare på hur man utrycker sej, för ännu är de ju inte aktuellt då Mio e bara 2år och inte än försår värför kanske de inte e menat att pojkar ska ha smink på sej... eller ska vi säga att hur jag utrycker mej i denna saken. Om man frågar mej (o de gör vi ju om de gäller mina barn) så ska inte Mio ha örhängen, o om Mai vill klippa 'pojkhår' så skulle jag åtminståne be henne att ta en funderare på saken före vi tar fram maskinen.

  VastaaPoista
 3. Hyvin kirjotettu Katja!! Samaa mieltä! En tajuu tota Hen juttua laisinkaan..

  VastaaPoista