28. tammikuuta 2012

Sokeria mun lapselle, ei kiitos!


 Aamuherätys klo 10.30 koska me ei oltu ostettu Juniorille synttärilahjaa, joten noustiin ylös ja lähettiin silmät puoliummessa Kamppiin. Kotimatkalla sapetti pikkasen kun ei päästy bussiin vaan jouduttiin odottamaan, odottamaan ja lopulta kävelemään toiselle pysäkille koska rattaita mahtuu tasan kaks kappaletta per bussi, no more, no less.

Juhlat oli ihan kivat. Paljon ihmisiä, paljon meteliä ja pienet tilat. Mio edusti hienosti, sillä oli varmaan tosi väsy koska me herättiin niin "aikasin" ja se ei edes saanu nukuttua kunnon päikkäreitä. Kun me lähdettiin klo 18 juhlista niin Mio sammu ku saunalyhty rattaisiin.
Jr. 1v.

Juhlissa yks afrikkalainen nainen kysy että haluuko Mio mehua, ja sanoin että ei kiitos. Reggie kommentoi naiselle että Mio on vasta alle vuoden, mutta tuo nainen ihmetteli et entä sitten (mä oon aivopessy Reggien ajattelemaan samoin tästä asiasta kuin minä). MÄ EN TAJUA miten ihmiset antaa lapsillensa mehuja ja limsoja niin paljon. Mä en vois IKINÄ antaa Miolle sokeripitosia juomia, sanotaanko nyt vaikka että ennen kun se täyttää 3. Se ei voi olla niin vaikeeta olla antamatta. Mä en oikeesti usko et se voi olla niin vaikeeta. Ystäväni Jenni on onnistunu tässä täydellisesti, mun silmissäni. Se on niin kova kahdelle tyttärelleen näissä herkku asioissa, ja if God will, so will I! Sinä kauniina päivänä kun Mio saa ruveta maistelemaan jotain mehua niin pidän kyllä huolen että sitä ei tapahdu usein, eikä melkeen koskaan! Infact lets make a list, nyt kun kerran oikee fanaattiselle päälle satuin. Näitä asioita aijon yrittää kaikilla voimillani välttää antamasta Miolle: 
karkkia
suklaata
kaupan sokeri mehuja
limsoja
keksejä
sipsejä
ja muuta paskaa.

Nii tuli vaan tosiaan mieleen tää asia kun kaikki 500 lasta siellä juhlissa oli ihan sokerihumalassa ja totaalisen väsyneitä, ja ihan varmasti osuutta oli siis sillä että kaikki joi pillimehuja ja limsoja joita oli tarjolla. Nii ja sit se että mun alle vuoden ikäselle lapselle haluttais juottaa tämmöstä, ei kiitos.

11 kommenttia:

 1. Ihan oikein, ei pienelle lapselle pitäis antaa maikeita, kun ne on kerran maistanu niin osaa pyytää lisää! Kaylalla oli se juttu ku lopetin imettämisen (tyttö oli 11kk vanha), niin se ei suostunu juomaan mitään muuta maitoa, eikä vettä! jotain sille oli annettava niin aloin sekoitta sille 1 osa mehua (tuoremehua ilman lisättyä sokeria!!!) ja 4 osaa vettä. ja limua en missään nimessä antais! makeiseksi silloin tällöin saa marie keksin, mut se on siinä.

  VastaaPoista
 2. Se on oikeesti jokaisen aikusen itse arvioitava että mitä haluaa ja mitä ei halua antaa. Mä nyt oon ajatellu että ajon yrittää olla tosi tosi tosi tiukka, se on sit toinen asia että kuinka hyvin onnistun :) mutta viimeiseen asti meinaan yrittää, se on varma!

  VastaaPoista
 3. IHANA kuva se miosta !!!! aaaaw !!! Juu ilman muuta, ja ELÄMÄ ON NIIN HELPPOA ku eilenkään juhlissa tytöt ei ees pyydä karkkia / pullaa. Neppe näki keksilautasen ja totsei että on aikusten keksejä !! Sä oot sen verran päättäväinen ihminen et sä pystyt kyllä !

  VastaaPoista
 4. Ooh niin hyvä että neppe ei vieläkään pyydä mitään makeeta. Niin huippua! Mä toivon niin että pystyn toteuttamaan saman kuin mitä sä oot. Im ur biggest fan!

  VastaaPoista
 5. Gullevännen med finkläder. Du har bra principer, lycka till! Jag LOVAR att jag lyder dina råd o förmaningar då MIo kommer till bamse på sommarlov!

  VastaaPoista
 6. Mikä komistus Mio!! Ja hyvä ettei mio tuu saamaan sokeria viel piiitkään aikaan!!! siitä ei oo mitään hyötyä.

  VastaaPoista
 7. Hei! Ja oli tosi mukava kun tavattiin eilen siellä juhlissa... Välillä kommentit voi olla outoja, mutta toki ghanalaisilla sitten toisenlaisissa asioissa suhtautuminen on fiksumpaa kuin suomalaisilla.. mutta mulle tuli tyttöni yksi vuotis-synttäreillä eräs ghanalaisnainen sanomaan, että tyttöni on liian painava, että minun pitäisi antaa hänelle vähemman ruokaa... -1-VUOTAS LAPSI!! Suutuin todella paljon, mutta ehkä hän luuli että annan hänelle sokeria (never, imetin myös vielä silloin), tai muuta sellaista ja koska siellä naisten kantavat lasta selässä, ei ole ilmeisesti kivaa jos vauva painava..??.. t: S.A.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on ihan totta että monessa asiassa afrikkalaisilla on paremmat kasvatusmenetelmät kun meillä, esim just eilen juhlissa huomasin että jos joku lapsi käyttäytyi huonosti, sai hän kuulla tästä vaikka ei ollut oma vanhempi kyseessä. Se on mun mielestä tosi positiivista, opetetaan lapsille että kaikkia aikusia pitää kuunnella ja kunnioittaa.
   Keniassa ja Ghanassa mun mielestä kaikenikäisille lapsille annettiin hyvin helposti Fantaa ja se on niille tosi normaalia. Nykyään suomessakin vanhemmat antaa tosi pienille lapsille limsoja, mehuja ja muuta, ja sitä haluan itse välttää.

   Poista
 8. Niin tai ehkä se on se kun vauvoille annetaan sokeria, niin ei maistu muu ruoka enää ja sitten ne pienet lapset on kevyempiä..??..hmm..? T :S.A.

  VastaaPoista
 9. Olin itse tuttuperheellä kylässä Yhdysvalloissa, joiden äiti oli tosi tarkka makeisten ja sipsien syömisestä. Oi onnistunut täyskiellossa esikoisen kanssa aluksi hyvin, mutta kun sitten piti mennä kouluun ja kaikki amerikkalaiset lapset söi makeisia suurinpiirtein välipalanakin. Mutta ihan hyvin ne oli saanut sovittua että esikoinen sai syödä VÄLILLÄ luvan kanssa karkkia/sipsejä (ja niistäkin ne valitsi "terveellisempiä" vaihtoehtoja) kunhan kuopus ei nähnyt.

  Jos muut aikuiset olivat mukana herkkulakossa (en syönyt herkkuja lasten nähdä, kerran luvan kanssa join spritia) kaikki sujui hyvin. Sitten kun käytin kylässä karkin tuputtaja perheissä oli vähän vaikeampaa, mutta sellainen varoittava "Et kyllä ota lisää karkkeja" toimi kyllä.

  Suomalaiseen perheeseen kuri olisi ollut minusta ehkä liian ankara. Mutta kun monet aikuiset tyrkttää makeisia ja naapurin lapset vetää suklaacroisantteja eväiksi niin pitää olla astetta tiukempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että amerikassa tuollainen täyskielto voi olla haastavampaa kuin esim täällä suomessa, jossa ymmärtääkseni ollaan kuitenkin vähän enemmän tietoisia sokerin haittavaikutuksista. Jenkeissa (musta tuntuu) että lapset saa syödä oikeestaan mitä vaan, ja ei hirveesti ajatella seurauksia (esimerkiksi limsoja lapset saa juoda ihan miten sattuu). Hienoa että sielläkin siis löytyy näitä 'täyskieltäytyjiä'. Ymmärrän kyllä että siinä vaiheessa kun lapsi menee kouluun niin tuo kontrollointi vaikeutuu kyllä radikaalisti, mutta kotona ainakin voi vaikuttaa asioihin!

   Poista